Vad är primärenergital?

Primärenergitalet är måttet på en byggnads energiprestanda. Det infördes i Boverkets byggregler den 1 juli 2017 (BFS 2017:5, BBR 25).

Kravet på en ny byggnads energiprestanda i Boverkets byggregler anges i primärenergital. Detta beräknas med utgångspunkt i den levererade energin till byggnaden.

Den 1 september 2020 infördes nya viktningsfaktorer för energibärare för att beräkna primärenergitalet (BFS 2020:4, BBR 29).

Primärenergitalet EPpet utgår från levererad energi till byggnaden men där varje energibärare (el, fjärrvärme, fjärrkyla, biobränsle, fossil olja och fossil gas) har en viktningsfaktor. När man beräknar primärenergitalet multipliceras energin för varje energibärare med respektive viktningsfaktor och adderas. Summan divideras sedan med golvarean Atemp för att få primärenergitalet. Enheten är kWh/m2 och år.

Det övergripande kravet på energihushållning är byggnadens primärenergital som förkortas EPpet.
EPpet bara är ett jämförelsetal som används för att avgöra om byggnaden klarar eller inte klarar detta krav. EPpet avser alltså inte byggnadens verkliga eller förväntade energianvändning.

Primärenergitalet infördes som en del av införandet av EU:s energiprestandadirektiv i svenska byggregler. Viktningsfaktorerna infördes i svenska regler efter omarbetningar i energiprestandadirektivet 2018.